Μήπως ήλθε η ώρα να βάλουμε αυστηρότερα όρια;

//Μήπως ήλθε η ώρα να βάλουμε αυστηρότερα όρια;

Μήπως ήλθε η ώρα να βάλουμε αυστηρότερα όρια;

του Γιώργου Βεργόπουλου

 

 

vergopoulos_g

Γιώργος Βεργόπουλος

Γύρω από την Ειδομένη και τον Πειραιά παίζεται τις τελευταίες μέρες ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ωστόσο πλησιάζει η στιγμή που χρειάζεται να μπουν αυστηρότερα όρια για να προστατευτεί το μείζον συμφέρον τόσο της χώρας όσο και των προσφύγων.

Η μια επικίνδυνη κλιμάκωση είναι η επιθετική παρουσία ακροδεξιών κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και τους πρόσφυγες που παραμένουν εκεί. Τα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή την Παρασκευή και η νεομφανιζόμενη ΛΕΠΕΝ (όνομα και πράμα ..) την Κυριακή απαιτούν δραστική αντιμετώπιση. Δραστικότερη πάντως από την μέχρι τώρα. Η ιδέα και μόνον ακροδεξιών να επιχειρούν να προσεγγίσουν και να προπηλακίσουν πρόσφυγες στην Ελλάδα προκαλεί ανατριχίλα. Πιθανό επιχειρησιακό λάθος της αστυνομίας θα οδηγούσε σε εκρηκτικές καταστάσεις. Άρα η αντιμετώπιση των ακροδεξιών στο λιμάνι και σε παρόμοιες καταστάσεις πρέπει να είναι κατασταλτική και όχι μόνον αποτρεπτική,δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί. Ας γίνει μια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα που να επισημαίνει τους κινδύνους για τη δημόσια τάξη αλλά  και την ασφάλεια των προσφύγων από τις συγκεντρώσεις των ακροδεξιών στο λιμάνι του Πειραιά. Και με λυμένα χέρια, ας προστατεύσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η αστυνομία την περιοχή.

Η άλλη επικίνδυνη κλιμάκωση είναι στην Ειδομένη. Η κυβέρνηση έχει δείξει πραγματικά άψογο σεβασμό στους πρόσφυγες και στις κινήσεις που κάνουν μέσα στην απελπισία τους. Απελπισία για την οποία δεν φταίει η Ελλάδα αλλά οι ξένες κυβερνήσεις που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Η απελπισία όμως είναι πολύ κακός σύμβουλος. Οδηγεί στην αυτοκαταστροφή. Οι ενέργειες που εξελίσσονται τις τελευταίες ημέρες στην Ειδομένη αποξενώνουν τους πρόσφυγες από τμήματα της ελληνικής κοινής γνώμης, δυσφημούν την υπόθεση τους και την προσπάθεια εκδήλωσης αλληλεγγύης σε διακρατικό, κρατικό και κοινωνικό επίπεδο.

Και αν οι πρόσφυγες στην Ειδομένη κινούνται με οδηγό την άγνοια της κατάστασης και την απόγνωση, κάποιοι που τους μοιράζουν χαρτιά και τους προτρέπουν να συγκρουστούν με την αστυνομία της ΠΓΔΜ τι σκοπό έχουν;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει αλληλέγγυος στους πρόσφυγες πολίτης, έλληνας ή ευρωπαίος, που έχει άγνοια της κατάστασης στην ΠΓΔΜ. Γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που παρακινούν τους πρόσφυγες να ρίξουν το φράχτη της ΠΓΔΜ ότι η απέναντι πλευρά θα χτυπήσει τους πρόσφυγες όσο σκληρά χρειαστεί, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να περάσει. Άρα αυτό που επιδιώκουν είναι να προκληθεί πολιτικό πρόβλημα. Όχι για να περάσουν τελικά οι πρόσφυγες που δεν γίνεται, για να βρεθεί σε δύσκολη θέση η ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να κερδίσουν τίποτε βέβαια οι πρόσφυγες.

Ε. αυτό δεν είναι ούτε αριστερή πολιτική ούτε αλληλεγγύη. Μπορεί στο μυαλό κάποιων να εντάσσεται σε ένα φαντασιακό γενικότερο σχέδιο για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά στη συγκεκριμένη κατάσταση στέλνουν γυναικόπαιδα να συγκρουστούν με την αστυνομία του εθνικιστικού VMRO. Και μη μας πουν ότι ελπίζουν να συγκινηθεί η κοινή γνώμη στην ΠΓΔΜ, όπου δεν μπορούν καν να γίνουν δημοκρατικές εκλογές εδώ και ένα χρόνο. Μόλις ανακοίνωσε το κυβερνών VMRO εκλογές, τις οποίες μποϋκοτάρει η αντιπολίτευση. Με τη ίδια λογική, θα μπορούσαν να τους παροτρύνουν  να συγκρουστούν με την αστυνομία του Άσαντ ή με το ISIS. Ίδιες πιθανότητες έχουν.

Παρεπιμπτόντως, με τέτοια παιχνίδια στα σύνορα υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Γιατί σε τελευταία ανάλυση αυτό που μπορεί ρεαλιστικά να συμβεί είναι να εμπλακεί η ελληνική αστυνομία με τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ όταν αυτές ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες στο ελληνικό έδαφος. Πείτε μου τώρα ότι αποτελεί αριστερό σχέδιο ένα συνοριακό θέμα με την ΠΓΔΜ  …

Προφανώς όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι μόλις γίνει η όποια ενέργεια για να σταματήσουν, θα ξεσηκωθούν φωνές που θα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντιδημοκρατικότητα. Αλλά θα έχουν τελείως άδικο και αυτό έχει σημασία. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν δημοκρατικό και αλληλέγγυο δικαίωμα να βάλουν φυτίλι στο σύμπαν. Αλλά δεν θα αφήσουμε να παίζουν ούτε με τις ζωές των προσφύγων (κυριολεκτικά) ούτε με την σταθερότητα στην περιοχή. Και δεν θα τους αφήσουμε ακριβώς επειδή είμαστε κυβέρνηση της αριστεράς.

Screenshot_214

By | 2016-04-25T12:23:49+00:00 Απρίλιος 13th, 2016|Απόψεις|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment