Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «ενεργειακό παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

//Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «ενεργειακό παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα μετατρέπεται σε «ενεργειακό παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σειρά επαφών έχει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης εν όψει των εγκαινίων της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σκουρλέτης είχε συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του Τ. Petkova ενώ και οι δύο Υπουργοί είχαν συνάντηση με ενδιαφερόμενες εταιρείες για τον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης (LNG).

Στη συνάντηση βρέθηκαν εκπρόσωποι των ΔΕΠΑ, Gas trade εταιρεία του ομίλου Κοπελούζου, Cheniere Energy,  Bulgartrans Gaz,  Bulgargaz και  Bulgarian Energy Holding.

«Σήμερα με τη Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για δύο άλλα εξίσου σημαντικά έργα τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό τον IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων σε συνδυασμό με τον TAP ουσιαστικά καθιστούν την χώρα μας έναν ενεργειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων ο κ. Σκουρλέτης.

Ο Υπουργός επισήμανε πως η σημερινή κυβέρνηση «κατορθώνει να ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική η οποία ανοίγει νέους δρόμους χτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της».

«Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα τα οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν, πέρα από τον TAP που τον εγκαινιάζουμε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB υπογράμμισε πως βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των «market test» που αξιολογούν τη βιωσιμότητά του ενώ τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τη τελική φάση όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών που θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. «Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο πρέπει και θα ολοκληρωθεί», τόνισε.

Τα εγκαίνια του αγωγού TAP δήλωσε πως «ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή θα έλεγα συγκυρία για τη χώρα μας, με αυτή την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

«Σηματοδοτούν την είσοδο της χώρας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία», τόνισε και πρόσθεσε πως ο TAP είναι «ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στο κόσμο».

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του έργου στη Βόρεια Ελλάδα «είναι ήδη γνωστές» και είναι «περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του».

Κατερίνα Μπακιρτζή

 Screenshot_523
By | 2016-07-03T14:11:53+00:00 Μάιος 16th, 2016|Πολιτική|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment