Π.Ρήγας στο 5ο Συνέδριο του ΚΕΑ (VIDEO): Ανάγκη ανακοπής του κατήφορου και στροφής της Ευρώπης προς το ανεκπλήρωτο όραμα

//Π.Ρήγας στο 5ο Συνέδριο του ΚΕΑ (VIDEO): Ανάγκη ανακοπής του κατήφορου και στροφής της Ευρώπης προς το ανεκπλήρωτο όραμα

Π.Ρήγας στο 5ο Συνέδριο του ΚΕΑ (VIDEO): Ανάγκη ανακοπής του κατήφορου και στροφής της Ευρώπης προς το ανεκπλήρωτο όραμα

Η ομιλία του Γραμματέα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο 5ο Συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που διεξάγεται στο Βερολίνο.

«Ανάγκη ανακοπής του κατήφορου και στροφής της Ευρώπης προς το ανεκπλήρωτο όραμα με το οποίο βγήκαν οι λαοί μας από την φρίκη του φασισμού πριν επτά δεκαετίες, μια ευρωπαϊκή κοινωνία δημοκρατίας, ελευθερίας και αλληλεγγύης.»

«Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία μιας ευρωπαϊκής κυβέρνησης, παραμένει γεγονός ιστορικής σημασίας. Η απόφαση να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα μας από την κρίση, χωρίς να δειλιάσουμε μπροστά στις δυσκολίες, συνδέεται με τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς. Γιατί δεν είμαστε η Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, αλλά η Αριστερά που δεν φοβάται να αγωνιστεί για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Αυτή είναι η προϋπόθεση για κάθε σχέδιο που θέλει να έχει ως ορίζοντα τον κοινωνικό μετασχηματισμό, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», είπε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στο πέμπτο συνέδριο της Αριστεράς, το οποίο διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ο Πάνος Ρήγας πρόσθεσε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ κατανοούν «την πολιτική σαν διαρκή αγώνα για την αλλαγή των συσχετισμών ισχύος. Η κυβέρνησή βρέθηκε αντιμέτωπη με το σκληρότερο πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού», ο οποίος «σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι τόσο ισχυρός, αδιαμφισβήτητος και παγιωμένος όσο είναι ιδίως στις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό συνέβη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με ευθύνη και των δύο παραδοσιακά «κυβερνητικών» πολιτικών οικογενειών της Ευρώπης: των χριστιανοδημοκρατών /συντηρητικών αλλά και των σοσιαλδημοκρατών /σοσιαλιστών. Τα αποτελέσματα στο πεδίο της οικονομίας τα βλέπουμε γύρω μας», σημείωσε. Με κάθε ευκαιρία που δίνεται, «ιδίως οι ψηφοφόροι των λαϊκών τάξεων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, την αγανάκτησή τους για την παρούσα τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη στρεφόμενοι συχνά σε δυνάμεις της δημαγωγικής ακροδεξιάς που προβάλλονται δυστυχώς επιτυχημένα σαν δήθεν αντισυστημικές», επεσήμανε.

Τόνισε δε, ότι για την Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι ιστορικό χρέος «και ταυτόχρονα μια μοναδική ιστορική ευκαιρία» να συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η μάχη για την ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών της: «Μπορούμε να γίνουμε εμείς η δύναμη που θα αλλάξει την Ευρώπη, που θα συγκρουστεί κατά μέτωπο με την ισχύ του χρήματος, την ασυδοσία των αγορών και την αλαζονεία των πολιτικών ηγετών του κατεστημένου».

By | 2017-01-28T13:02:23+00:00 Δεκέμβριος 18th, 2016|Πολιτική|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment