Αρχική Αρχείο Ν. Σκορίνης: Χωράει συζήτηση τι είναι πιο αριστερό από εμάς και πόσο...

Ν. Σκορίνης: Χωράει συζήτηση τι είναι πιο αριστερό από εμάς και πόσο προοδευτικό είναι

111
0

Μπορεί προς κόμματα όπως το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η ΛΑΕ να υπάρχει μία δυστοκία στο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πολλοί από τον κόσμο τους «έχουν στρέψει το βλέμμα και το αυτί τους προς τα εδώ», αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα του προσκλητηρίου που απευθύνει για το προοδευτικό μέτωπο, είπε το μέλος της ΠΓ Νίκος Σκορίνης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Δημοκρατών «ήταν πάρα πολύς κόσμος, αυτοί που έλαμψαν με την απουσία τους ήταν η κ. Γεννηματά κυρίως, αλλά και ο κ. Θεοδωράκης … όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι το μεγάλο πρόβλημα στην ΕΕ είναι η άνοδος των ακροδεξιών μορφωμάτων, κυρίαρχο στοιχείο είναι το μεγάλο προοδευτικό μέτωπο … όσοι δεν το καταλαβαίνουν, προφανώς δείχνουν ότι δεν μπορούν να μετρήσουν τα γεγονότα της εποχής τους», είπε ο κ. Σκορίνης.

«Φαίνεται και στην πράξη σήμερα ότι η δραματική συρρίκνωση του ΚΙΝΑΛΛ και του ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτό, αλλά και του Ποταμιού, είναι αποτελέσματα μίας κρίσης ταυτότητας που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. Δεν τα διέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν σαφή στρατηγική και δεν μπόρεσαν να αφουγκραστούν τα μηνύματα της εποχής», όπως τόνισε. Και «ο πρωθυπουργός χτες πολύ καθαρά είπε ότι δεν θέλουμε την διάλυση των κομμάτων, αλλά μας ενδιαφέρει να υπάρχουν σε μία προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό είναι το ζήτημα, τι περιεχόμενο θα έχει η νέα διακυβέρνηση της χώρας όταν γίνουν εκλογές, προς την πρόοδο ή την συντήρηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκορίνης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει κεντροαριστερά, ακόμη και να ήθελε να γίνει, «έχει άλλες ιστορικές καταβολές, άλλη, καθαρή σύνθεση στα μέλη του, το πρόγραμμά του, κτλ.» και προσέθεσε ότι η απόφαση της ΠΓ «με σαφήνεια έθεσε θέμα αμφίπλευρης προσπάθειας συγκρότησης αυτού του μετώπου, και από αριστερά μας -σε εισαγωγικά ή όχι, γιατί και αυτό χωράει συζήτηση, τι είναι πιο αριστερό από εμάς και πόσο προοδευτικό».

Σε άλλο σημείο, παραδέχθηκε ότι όσον αφορά τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ «προφανώς προς τα αριστερά υπάρχει μία δυστοκία, ειδικά στο θέμα των πολιτικών σχηματισμών, είτε είναι το ΚΚΕ είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είτε ΛΑΕ κτλ. Ωστόσο, βλέπουμε αρκετά πρόσωπα που σε μεγάλο βαθμό ήταν σε αυτά τα κόμματα να έχουν στρέψει το βλέμμα και το αυτί τους προς τα εδώ» και επανέλαβε ότι «το προσκλητήριο απευθύνεται και στον κόσμο».

Θύμισε εξάλλου ότι ήδη πριν το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καθορίσει πολύ καλά στην ατζέντα του ότι το «ελληνικό» πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. «Τότε μας έλεγαν τρελούς κάποιοι … σήμερα έχουμε προ των πυλών την άναρχη έξοδο της Αγγλίας … κάτω από μία πολιτική που αποσταθεροποιεί όλα τα κοινωνικά δίκτυα της Ευρώπης που χτίστηκαν με πολλές θυσίες πριν από δεκαετίες. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αυτό και όσοι δεν αφουγκραστούν αυτό το πρόβλημα θα το πληρώσουν και πολιτικά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκφράσει μόνος του το ευρύτατο κοινωνικό μέρισμα σε προοδευτική κατεύθυνση στην ελληνική κοινωνία, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες», ξεκαθάρισε ο κ. Σκορίνης, «λέμε λοιπόν, τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά πρέπει να έχουν καθαρά την άποψη ότι αυτό δεν προσφέρεται από την Νέα Δημοκρατία και το πρόγραμμά της … γιατί η ΝΔ έχει πρόγραμμα, προσπαθεί να το κρύψει αλλά της… ξεφεύγουν, για το Ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις με οποιαδήποτε μορφή, τις απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, κτλ.».

«Το θέμα είναι το πώς θα μπορέσουμε όλη αυτή την κινητικότητα που υπάρχει και αυτόν τον κόσμο που αντιλαμβάνεται ότι το διακύβευμα είναι αυτό που έχουμε θέσει εμείς … πώς θα γίνει αυτό πιο δυνατό, πιο ουσιαστικό, να ενεργοποιεί περισσότερες κοινωνικές δυνάμεις, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα … που θα πιέσουν και το ΚΙΝΑΛΛ π.χ. να απεγκλωβιστεί … να μπορέσουμε να φτιάξουμε την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο», συνέχισε.

«Σήμερα υπάρχει πράγματι αμηχανία στην προοδευτική παράταξη της κοινωνίας, άλλοι πήγαν υπό το Ποτάμι, άλλοι υπό το ΚΙΝΑΛΛ, άλλοι αλλού, άλλοι έμειναν σε μία αμήχανη στάση αποχής. Πρέπει να δώσουμε μία ελπίδα στην κοινωνία, ότι ο δρόμος δεν είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη, άγρια πολιτική που εξαγγέλλει ή κρύβει αλλά πρεσβεύει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά μία προοδευτική αντίληψη των πραγμάτων. Όλοι καταλαβαίνουν τι χρειάζεται ο κόσμος σήμερα», όπως σημείωσε.

«Σε επίπεδο ψηφοδελτίων» στις ευρωεκλογές, είπε ο κ. Σκορίνης, «θεωρούμε ότι … γύρω στα 15 άτομα θα είναι από τον ευρύτερο χώρο -και υπάρχει και μεγάλη προσφορά, από εξαιρετικά πρόσωπα που και θα το τιμήσουν αλλά και θα δώσουν βάρος στην ποιότητα του ψηφοδελτίου μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here