Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ανάδειξη ενός προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη και τη χώρα μας απέναντι στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτό ήταν το ισχυρό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα στη μεγάλη συγκέντρωση στο Γαλάτσι, όπου άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του προοδευτικού και αριστερού κινήματος του τόπου μας.

Της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου*

Όλοι που συμμετείχαμε, ριζοσπάστες αριστεροί, σοσιαλιστές, προοδευτικοί δημοκράτες, δυνάμεις της οικολογίας και της διανόησης, ανταποκριθήκαμε στο ανοικτό κάλεσμα του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΑλέξη Τσίπρα, επειδή πιστεύουμε στη σημασία μιας Προοδευτικής Συμμαχίας.

Πολλοί επιχειρούν να απαξιώσουν αυτή την προσπάθεια και επιτίθενται στις δυνάμεις και στα στελέχη που συμμετέχουν. Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Φοβούνται τη δυναμική που αναπτύσσεται. Θέλουν να δείξουν ότι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απομονωμένοι. Επιλέγουν την κεντροδεξιά στροφή και τη συμπόρευση με τη ΝΔ. Είναι εγκλωβισμένοι σε άγονες λογικές κομματικής περιχαράκωσης. Αδυνατούν κυρίως να συλλάβουν τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στα χρόνια της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του νέου κόσμου που διαμορφώνεται.

Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια πλατιά Προοδευτική Συμμαχία, για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη των λαών. Για να αποτρέψουμε τη δεξιά και μνημονιακή παλινόρθωση στη χώρα μας και να διασφαλίσουμε την προοδευτική προοπτική της τη νέα περίοδο μετά τα μνημόνια. Εχουμε διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές καταβολές και διαδρομές. Σε μια εποχή όμως ριζικού επαναπροσδιορισμού των κοινωνικών συνθηκών και συνειδήσεων, αφήνουμε πίσω μας παρωχημένες προκαταλήψεις και αντιθέσεις του παρελθόντος.

Μας ενώνουν οι κοινές μας αξίες, η κοινή μήτρα του διαφωτισμού και των απελευθερωτικών και κοινωνικών αγώνων. Οι ιδέες και οι αξίες είναι πυξίδα μας. Η αντίθεση Αριστεράς και Δεξιάς, προόδουκαι συντήρησης παραμένει κυρίαρχη, καθώς εκπορεύεται από τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και ανισότητες. Εχει πάντα νόημα, όσο υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα, ισχυροί και αδύναμοι, συσσώρευση πλούτου και εκμετάλλευση. Επιλέγουμε να είμαστε στην ίδια πλευρά, στον κοινό αγώνα μαζί με τους πολλούς για ένα καλύτερο δημοκρατικό και κοινωνικό μέλλον.

Η Προοδευτική Συμμαχία αφορά στην πολιτική και προγραμματική έκφραση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας που τα χρόνια της κρίσης δοκιμάστηκε και αναζητά διέξοδο και ελπίδα. Αφορά στη μεσαία τάξη που υποβαθμίστηκε, στο μεγάλο μέρος της κοινωνίας που περιθωριοποιήθηκε, στις παραγωγικές δυνάμεις και στον κόσμο της εργασίας, στους ανέργους και στους νέους ανθρώπους που αναζητούν προοπτική.

Αφορά στην ανάδειξη, υλοποίηση και υποστήριξη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη χώρα μας και τον λαό μας στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται. Αφορά στη συνεργασία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μεγάλες γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματολογικές και τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται, τους νέους κινδύνους που προκαλούν αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται.

Η Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, σε όλες τις προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Απευθύνεται και σε συντρόφους και φίλους που μπορεί ακόμη να προβληματίζονται, να νιώθουν απογοητευμένοι και να διστάζουν. Σήμερα πρέπει να αναλογιστούμε τι διακυβεύεται. Όταν το μαύρο φάσμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και κρίνεται η προοπτική της χώρας μας, ο καθένας και η καθεμιά μας καλείται να επιλέξει.

Τώρα είναι η ώρα της συμμετοχής. Η προοδευτική συμπόρευση είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Δεν είναι συγκυριακή επιλογή, έχει στρατηγικό βάθος για το μέλλον της χώρας μας και την προοπτική της στο νέο ευρωπαϊκό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

* Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 97 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 14 Απριλίου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here